Ghid de achiziție a unei ii veritabile. Ce este o ie originala?


“Ce înseamnă o ie autentică?”

Într-o definiție succintă, ia autentică este acea ie lucrată manual folosind tehnici și motive tradiționale.

Importante sunt și materialele folosite. Acestea trebuie sa fie materiale naturale: bumbac, cânepă, in.

Întotdeauna o ie originală va avea o poveste de spus. O istorie a modelului, a creației și a destinației. În momentul în care imbraci o ie tradițională te imbraci de fapt într-o stare, intri într-o atmosferă, participi la o poveste. 

Astfel, ia pe care o imbraci, va fi impodobită cu un model vechi de o sută de ani, al cărui secret s-a transmis din generație în generație până la artista populară ce i-a dat acum viață cu gândul la învățăturile bunicii sale. Sau poate modelul de pe ie nu este altceva decat o materializare a dorului de nepoți sau de viața de odinioară sau de  satul natal sau de soțul plecat la război sau cine mai știe ce sentimente pe care doar manufactura le poate transmite de la creator la purtător.


“Ce este o ie contrafăcută?”

Ca și orice alt produs valoros, și iile au găsit copiatori care să multiplice la o masină modele care cu timpul nici măcar nu mai sunt cele tradiționale ci doar niște șabloane lipsite de orice valoare estetică și culturală. Marele pericol nu este atât lipsa valorii produsului, cât bagatelizarea valorii creațiilor originale.

Astfel, pe zi ce trece, piața de îmbrăcăminte din România este inundată de aceste ii făcute de masini în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii: China, India, Vietnam etc. 

Mai dureros este că aceste produse se intâlnesc în cele mai neașteptate locuri: în diverse magazine online, dar chiar și în magazinele de suveniruri sau pe tarabele din piață deținute de vânzători care par niște producători autentici. Și cu toate astea atât magazinele cât si vânzătorii de tarabă nu sunt altceva decat niște intermediari între o mare fabrica din Asia și cumpărătorul ce speră ca iși cumpără ceva de valoare. De fapt aceste produse ies dintr-o fabrică la un preț de producție de câtiva dolari, apoi trecând prin câtiva intermediari, ajung la vânzare cu sute de lei drept ii autentice-manufacturate.


"De ce ajunge lumea sa cumpere iile contrafăcute în locul celor autentice?" 

Motivele sunt doua mari și late. Cumparatorul fie nu știe ce cumpara, fie alege o marfă mai ieftină în detrimentul calității.

De cele mai multe ori, cumpărătorul inocent nici măcar nu își pune problema că produsul ce îl achizitionează poate să nu fie unul original și manufacturat, deoarece nu își imaginează că există o întreagă industrie pentru copierea produselor tradiționale românești. Și este de înțeles, deoarece, atâta vreme cât nu ai cunoștințe de croitorie, de broderie, de tradiție, este greu să faci diferenta între o cusătură cu o broderie manuală și un fals produs automatizat.

Apoi mai există argumentul prețului. În mod evident, că în momentul în care producția unei ii contrafăcute este de cativa dolari, deoarece este făcută de o masină dintr-o țară din Asia, practic prețul cu care se vinde la cumpărătorul final poate fi oricât vor intermediarii și vânzătorii. Practic prețul produsului crește de câteva sute de ori, până la o valoare de câteva sute de lei dar un pic mai mici decât cele autentice, astfel încât cumpărătorul sa fie tentat ca pentru câteva zeci de lei să aleagă marfa lor în detrimentul celei adevărate.


"Până la urmă de ce este rău ca un cumpărător alege ia contrafăcută în detrimentul celei autentice?"

În primul rând, pentru ca în loc să susținem un producător autohton, o mică manufactură românească, ajungem să susținem un magnat, proprietar al unei fabrici mari și o întreagă filieră de intermediari ce nu dau doi bani pe tradiția românească.

Apoi, pentru că în loc sa promovăm arta și tradiția populară, ajungem să ne infăsuram în niște materiale ieftine, de proastă calitate, fără nicio valoare culturalv si de un discutabil simt artistic.


"Cum facem diferența intre ia autentică și cea contrafăcută."


Haideți sa presupunem că suntem convinși că nu vrem să ajutăm o industrie a kitsch-ului și vrem să susținem autenticul și tradiția.

Pentru cei care nu au cunoștințe avansate de croitorie, sau pentru cei care isi cumpără articolele de pe site-uri, există cateva criterii care sunt indicatoare ale caracterului de marfă contrafăcută.

Colecțiile de ii

În primul rând când veți vedea “colecții de ii” la vânzare este foarte probabil ca aveți de-a face cu un produs industrial. Trebuie să stiti ca pentru a crea o ie autentică, este nevoie de săptămâni de zile de muncă asiduă, în timp ce o masină va crea un articol similar în câteva ore. În momentul când vedeti colecții întregi de ii, cu același model pe multe mărimi, e foarte posibil că vă aflati în fața unui produs industrializat, deoarece e greu de crezut că un artist popular și-a petrecut ani de zile pentru a crea o colecție înainte de a o scoate la vânzare.

Modelele

În arta populară românească, modelele ce stau la baza creațiilor autentice au de fapt o întreagă simbolistică despre care oameni preocupați cu tradiția autohtonă au scris zeci poate sute de cărți. Un model de pe o ie originală are întotdeauna în spate o simbolistica și o istorie. Modelul iei autentice nu este o artă abstractă, fără noimă. Este o poezie, o voce a trecutului și a rusticului.

Daca vă gândiți să cumpărați viitoarea voastră ie de pe un site, ar fi bine sa vă asigurati că articolul are o descriere care spune istoria și simbolistica modelului și a croiului. Dacă aveți intenția să o cumpărați de la o tarabă, nu vă sfiiți să întrebați vânzătorul detalii despre produsele ce le vinde. Veți fi surprinși!

Materialele

Aproape întotdeauna produsele industrializate vor merge pe materiale ieftine, de multe ori sintetice, care după câteva spălări își pierd toate calitățile, de la croi la culoare. O ie autentică va rămâne neschimbată mulți ani. Acesta e motivul pentru care iile din lada de zestre a bunicii arată după zeci de ani la fel ca-n prima zi, când a fost purtată la nunta.

Cusătura

Ei bine, dacă sunteți cât de cât cunoscători în ale croitoriei, singurul lucru care trebuie să-l faceți este sa studiati îndeaproape cusătura. Dacă veți vedea o cusătură simetrică, exactă, pe materiale ieftine, atunci cu siguranta aveți de-a face cu un fals, deoarece, oricât de talentată ar fi artista, nu poate atinge perfectiunea masinii.

Croiul la comanda

Probabil că argumentul suprem prin care vă asigurati ca articolul ce îl achizitionați este unul autentic și original, este atunci cand articolul va fi creat pe dimensiunile dumneavoastră și cu modelele alese impreună cu vanzătorul. Un producător ce face asta foarte probabil că va vinde un produs autentic.


“Ia autentică poate avea o calitate diferită în funcție de producător?”



Absolut, și diferența vine atât din calitatea materialelor folosite cât si a manufacturii. 

Materialele de calitate, fie ca vorbim de panza sau de ațe, vor asigura ca produsul nu își pierde calitățile în decursul anilor.

Manufactura este un element esențial pentru a avea un produs cu un croi ce va cade bine, cusături durabile și executate ireproșabil.


“Este greu de găsit produsul autentic”?

Din păcate este foarte greu. Putem să vă spunem că, în rarele ocazii în care am mers prin țară la targuri, care teoretic promovează ia autentică, am avut neplacuta surpriza ca de multe ori să fim singurul stand care vindea produse autentice. În cel mai fericit caz mai erau încă 1-2 batranele care vindeau și ele 2-3 ii făcute de ele în nopțile lungi la lumina lămpii după ce își terminau munca zilnică a campului.

În rest doar ie făcută de masini ce pretindea sa fie vanduta ca și un produs autentic. 

În ce privește site-urile, noi cel puțin nu am găsit alt site care sa vanda produse cu adevărat autentice și manufacturate.


Misiunea Hermina Heart 

Misiunea noastră este ca Hermina Heart să nu fie doar o marcă, ci sa devină un brand recunoscut promotor al autenticului, deoarece în aceasta invazie a falsului și impostoratului ne simțim ca o redută în lupta pentru tradiție, pentru istorie, pentru autentic, pentru dragostea de frumos. Fiți alături de noi în aceasta initiativă. Cumparand produsele noastre susțineți artiștii autohtoni și promovați arta tradițională.

www.herminaheart.ro