Ghid de achizitie a unei ii autentice - Ce este o ie originala?

Ghid de achizitie a unei ii autentice - Ce este o ie originala?

Saturday, Apr 29, 2023 0 comentarii

Ce inseamna o ie autentica?, Ce este o ie originala? De ce ajunge lumea sa cumpere iile contra-facute in locul celor autentice? , Cum facem diferenta intre ia autentica si cea contra-facuta.


“Ce inseamna o ie autentica?” 


Inainte de toate ia originala este acea ie facuta manual. De asemenea crearea unei astfel de ii se face folosind tehnici traditionale.

Importante sunt si materialele folosite. Acestea trebuie sa fie materiale naturale: canepa, in.

Intotdeauna o ie originala va avea o poveste de spus. O istorie a modelului, a creatiei si a destinatiei. In momentul in care imbraci o ie traditionala te imbraci de fapt intr-o stare, intri intr-o atmosfera participi la o poveste. 

Astfel, ia pe care o imbraci, va fi impodobita cu un model vechi de o suta de ani a carui secret s-a transmis din generatie in generatie pana la artista populara ce i-a dat acum viata cu gandul la invataturile bunicii sale. Sau poate modelul de pe ie nu este altceva decat o materializare a dorului de nepoti sau de viata de odinioara sau de  satul natal  sau de sotul plecat la razboi sau cine mai stie ce sentimente pe care doar manufactura le poate transmite de la creator la purtator.


“Ce este o ie contra-facuta?”


Ca si orice alt produs valoros, si iile au gasit copiatori care sa multiplice la o masina modele care cu timpul nici macar nu mai sunt cele traditionale ci doar niste sabloane lipsite de orice valoare estetica si culturala. Marele pericol nu este atat lipsa valorii produsului cat bagatelizarea valorii creatiilor originale.

Astfel pe zi ce trece piata de imbracaminte din Romania este inundata de aceste ii facute de masini in cele mai indepartate colturi ale lumii: China, India, Vietnam etc. 

Mai dureros este ca aceste produse se intalnesc in cele mai neasteptate locuri: in diverse magazine online, chiar si in magazinele de suveniruri sau pe tarabele din piata detinute de vanzatori care par niste producatori autentici. Si cu toate astea atat magazinele cat si vanzatorii de taraba nu sunt altceva decat niste intermediari intre o mare fabrica din Asia si cumparatorul ce spera ca isi cumpara ceva de valoare. De fapt aceste produse ies dintr-o fabrica la un pret de productie de cativa dolari, apoi trecand prin cativa intermediari, ajung la vanzare cu sute de lei drept ii autentice-manufacturate.


De ce ajunge lumea sa cumpere iile contra-facute in locul celor autentice? 

Motivele sunt doua mari si late. Cumparatorul fie nu stie ce cumpara, fie alege o marfa mai ieftina in detrimentul calitatii.

De cele mai multe ori, cumparatorul inocent nici macar nu isi pune problema ca produsul ce il achizitioneaza poate sa nu fie unul original si manufacturat, deoarece nu isi imagineaza ca exista o intreaga industrie pentru copierea produselor traditionale romanesti. Si este de inteles, deoarece, atat vreme cat nu ai cunostinte de croitorie, de broderie, de traditie, este greu sa faci diferenta intre o cusatura si o broderie manuala si un fals produs automatizat.

Apoi mai exista argumentul pretului. In mod evident ca in momentul in care productia unei ii contrafacute este de cativa dolari, deoarece este facuta de o masina intr-o tara din Asia, practic pretul cu care se vinde la cumparatorul final poate fi oricat vor intermediarii si vanzatorii. Practic pretul produsului creste de cateva sute de ori pana la o valoare de cateva sute de lei dar un pic mai mici decat cele autentice, astfel incat cumparatorul sa fie tentat ca pentru cateva zeci de lei sa aleaga marfa lor in detrimentul celei adevarate.


Pana la urma de ce este rau ca un cumparator alege ia contra-facuta in detrimentul celei autentice?


In primul rand, pentru ca in loc sa sustinem un producator autohton, o mica manufactura romaneasca, ajungem sa sustinem un magnat, proprietar al unei fabrici mari si o intreaga filiera de intermediari ce nu dau doi bani pe traditia romaneasca.

Apoi, pentru ca in loc sa promovam arta si traditia populara, ajungem sa ne infasuram in niste materiale ieftine, de proasta calitate, fara nicio valoare culturala si de un discutabil simt artistic.


Cum facem diferenta intre ia autentica si cea contra-facuta.


Pana la urma sa presupunem ca suntem convinsi ca nu vrem sa ajutam o industrie a kitsch-ului si vrem sa sustinem autenticul si traditia.

Pentru cei care nu au cunostinte avansate de croitorie, sau pentru cei care isi cumpara articolele de pe site-uri exista cateva criterii care sunt indicatoare ale caracterului de marfa contra-facuta.

“Colectiile de ii”

In primul rand cand veti vedea “colectii de ii” la vanzare este foarte probabil ca aveti de-a face cu un produs industrial. Trebuie sa stiti ca pentru a crea o ie autentica, este nevoie de saptamani de zile de munca asidua in timp ce o masina va crea un articol similar in cateva minute. In momentul cand vedeti colectii intregi de ii, cu acelasi model pe multe marimi, e foarte posibil ca va aflati in fata unui produs industrializat, deoarece e greu de crezut ca un artist popular si-a petrecut ani de zile pentru a crea o colectie inainte de o scoate la vanzare.

“Modelele”

In arta populara romaneasca modelele ce stau la baza creatiilor autentice au de fapt o intreaga simbolistica despre care oameni preocupati cu traditia autohtona au scris zeci poate sute de carti. Un model de pe o ie originala are intotdeauna in spate o simbolistica si o istorie. Modelul iei autentice nu este o arta abstracta, fara noima. Este o poezie, o voce a trecutului si a rusticului.

Daca va ganditi sa cumparati viitoarea voastra ie de pe un site, ar fi bine sa va asigurati ca articolul are o descreire care spune istoria si simbolistica modelului si a croiului. Daca aveti intentia sa o cumparati de la o taraba, nu va sfiiti sa intrebati vanzatorul detalii despre produsele ce le vinde. Veti fi surprinsi!

“Materialele” 

Aproape intotdeauna produsele industrializate vor merge pe materiale ieftine, de multe ori sintetice, care dupa cateva spalari isi pierd toate calitatile, de la croi la culoare. O ie autentica va ramane neschibata multi ani, acesta e motivul pentru care iile din lada de zestre a bunicii arata dupa zeci de ani la fel ca in prima zi, cand a fost purtata la nunta.

Cusatura”

Ei bine, daca sunteti cat de cat cunoscatori in ale croitoriei, singurul lucru care trebuie sa il faceti este sa studiati indeaproape cusatura. Daca veti vedea o cusatura simetrica, exacta, pe materiale ieftine atunci cu siguranta aveti de-a face cu un fals deoarece oricat de talentata ar fi artista, nu poate atinge perfectiunea masinii.

“Croiul la comanda”

Probabil ca argumentul suprem prin care va asigurati ca articolul ce il achizitionati este unul autentic si original, este atunci cand articolul va fi creat pe dimensiunile dumneavoastra si cu modelele alese impreuna cu vanzatorul.


“Ia autentica poate avea o calitate diferita in functie de producator?”


Absolut, si diferenta vine atat din calitatea materialelor folosite cat si a manufacturii. 

Materialele de calitate, fie ca vorbim de panza sau de ate, vor asigura ca produsul nu isi pierde calitatile in decursul anilor.

Manufactura este un element esential pentru a avea un produs cu un croi ce va cade bine, cusaturi durabile si executate ireprosabil astfel incat modelul arata si pe dos aproape la fel de bine ca si pe fata.


“Este greu de gasit produsul autentic”?


Din pacate este foarte greu. Putem sa va spunem ca in rarele ocazii in care am mers prin tara la targuri care teoretic promoveaza ia autentica, am avut neplacuta surpriza ca de multe ori sa fim singurul stand care vindea produse autentice. In cel mai fericit caz mai erau inca 1-2 batranele care vindeau si ele 2-3 ii facute de ele in noptile lungi la lumina lampii dupa ce isi terminau munca zilnica a campului.

In rest doar ie facuta de masini ce pretindea sa fie vanduta ca si un produs autentic. 

In ce priveste site-urile, noi cel putin nu am gasit alt site care sa vanda produse cu adevarat autentice si manufacturate.


Misiunea Hermina Heart 

Misiunea noastra este ca Hermina Heart sa nu fie doar o marca, ci sa devina un brand recunoscut promotor al autenticului, deoarece in aceasta invazie a falsului si impostoratului ne simtim ca o reduta in lupta pentru traditie, pentru istorie, pentru autentic, pentru dragostea de frumos. Fiti alaturi de noi in aceasta initiativa. Cumparand produsele noastre sustineti artistii autohtoni si promovati arta traditionala.


Comenteză