Ghid achizitie ie veritabila. Ce este o ie originala?


“Ce înseamnă o ie autentică?”

Într-o definiție succinta, ia autentică este acea ie lucrata manual folosind tehnici și motive tradiționale.

Importante sunt și materialele folosite. Acestea trebuie sa fie materiale naturale: bumbac, cânepă, in.

Întotdeauna o ie originala va avea o poveste de spus. O istorie a modelului, a creației și a destinației. În momentul în care imbraci o ie tradițională te imbraci de fapt într-o stare, intri într-o atmosfera, participi la o poveste. 

Astfel, ia pe care o imbraci, va fi impodobita cu un model vechi de o sută de ani, al cărui secret s-a transmis din generație în generație până la artista populară ce i-a dat acum viață cu gândul la învățăturile bunicii sale. Sau poate modelul de pe ie nu este altceva decat o materializare a dorului de nepoți sau de viața de odinioara sau de  satul natal sau de soțul plecat la război sau cine mai știe ce sentimente pe care doar manufactura le poate transmite de la creator la purtător.


“Ce este o ie contrafacuta?”

Ca și orice alt produs valoros, și iile au găsit copiatori care sa multiplice la o masina modele care cu timpul nici măcar nu mai sunt cele tradiționale ci doar niște șabloane lipsite de orice valoare estetică și culturală. Marele pericol nu este atat lipsa valorii produsului, cat bagatelizarea valorii creațiilor originale.

Astfel, pe zi ce trece, piața de îmbrăcăminte din România este inundată de aceste ii făcute de masini în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii: China, India, Vietnam etc. 

Mai dureros este ca aceste produse se intalnesc în cele mai neașteptate locuri: în diverse magazine online, dar chiar și în magazinele de suveniruri sau pe tarabele din piață deținute de vânzători care par niște producători autentici. Și cu toate astea atat magazinele cat si vânzătorii de tarabă nu sunt altceva decat niște intermediari între o mare fabrica din Asia și cumparatorul ce spera ca iși cumpara ceva de valoare. De fapt aceste produse ies dintr-o fabrica la un preț de producție de cativa dolari, apoi trecând prin cativa intermediari, ajung la vânzare cu sute de lei drept ii autentice-manufacturate.


"De ce ajunge lumea sa cumpere iile contrafacute în locul celor autentice?" 

Motivele sunt doua mari și late. Cumparatorul fie nu știe ce cumpara, fie alege o marfa mai ieftină în detrimentul calității.

De cele mai multe ori, cumparatorul inocent nici măcar nu își pune problema ca produsul ce îl achizitioneaza poate sa nu fie unul original și manufacturat, deoarece nu își imaginează că există o întreagă industrie pentru copierea produselor tradiționale românești. Și este de înțeles, deoarece, atata vreme cat nu ai cunoștințe de croitorie, de broderie, de tradiție, este greu să faci diferenta între o cusătură cu o broderie manuală și un fals produs automatizat.

Apoi mai există argumentul prețului. În mod evident, ca în momentul în care producția unei ii contrafacute este de cativa dolari, deoarece este făcută de o masina dintr-o țară din Asia, practic prețul cu care se vinde la cumparatorul final poate fi oricat vor intermediarii și vânzătorii. Practic prețul produsului crește de cateva sute de ori, pana la o valoare de cateva sute de lei dar un pic mai mici decat cele autentice, astfel încât cumparatorul sa fie tentat ca pentru cateva zeci de lei sa aleaga marfa lor în detrimentul celei adevărate.


"Până la urmă de ce este rău ca un cumparator alege ia contrafacuta în detrimentul celei autentice?"

În primul rand, pentru ca în loc să susținem un producător autohton, o mica manufactură românească, ajungem să susținem un magnat, proprietar al unei fabrici mari și o întreagă filieră de intermediari ce nu dau doi bani pe tradiția românească.

Apoi, pentru ca în loc sa promovam arta și tradiția populară, ajungem sa ne infasuram în niște materiale ieftine, de proasta calitate, fara nicio valoare culturala si de un discutabil simt artistic.


"Cum facem diferenta intre ia autentică și cea contrafacuta."


Haideți sa presupunem că suntem convinși că nu vrem sa ajutam o industrie a kitsch-ului și vrem sa susținem autenticul și tradiția.

Pentru cei care nu au cunoștințe avansate de croitorie, sau pentru cei care isi cumpără articolele de pe site-uri, exista cateva criterii care sunt indicatoare ale caracterului de marfa contrafacuta.

Colectiile de ii

În primul rand cand veți vedea “colecții de ii” la vanzare este foarte probabil ca aveți de-a face cu un produs industrial. Trebuie sa stiti ca pentru a crea o ie autentică, este nevoie de saptamani de zile de munca asiduă, în timp ce o masina va crea un articol similar în cateva minute. În momentul cand vedeti colecții întregi de ii, cu același model pe multe mărimi, e foarte posibil ca va aflati în fața unui produs industrializat, deoarece e greu de crezut ca un artist popular și-a petrecut ani de zile pentru a crea o colecție înainte de a o scoate la vanzare.

Modelele

În arta populară românească, modelele ce stau la baza creațiilor autentice au de fapt o întreagă simbolistică despre care oameni preocupați cu tradiția autohtonă au scris zeci poate sute de cărți. Un model de pe o ie originală are întotdeauna în spate o simbolistica și o istorie. Modelul iei autentice nu este o arta abstractă, fără noimă. Este o poezie, o voce a trecutului și a rusticului.

Daca vă gandiți să cumparați viitoarea voastra ie de pe un site, ar fi bine sa va asigurati că articolul are o descriere care spune istoria și simbolistica modelului și a croiului. Dacă aveți intenția sa o cumpărați de la o tarabă, nu vă sfiiți să întrebați vanzatorul detalii despre produsele ce le vinde. Veți fi surprinsi!

Materialele

Aproape întotdeauna produsele industrializate vor merge pe materiale ieftine, de multe ori sintetice, care după cateva spalari își pierd toate calitățile, de la croi la culoare. O ie autentică va rămâne neschimbată mulți ani. Acesta e motivul pentru care iile din lada de zestre a bunicii arată după zeci de ani la fel ca-n prima zi, când a fost purtată la nunta.

Cusătura

Ei bine, dacă sunteți cat de cat cunoscători în ale croitoriei, singurul lucru care trebuie să-l faceți este sa studiati îndeaproape cusătura. Dacă veți vedea o cusătură simetrică, exactă, pe materiale ieftine, atunci cu siguranta aveți de-a face cu un fals, deoarece, oricat de talentata ar fi artista, nu poate atinge perfectiunea masinii.

Croiul la comanda

Probabil că argumentul suprem prin care va asigurati ca articolul ce îl achizitionati este unul autentic și original, este atunci cand articolul va fi creat pe dimensiunile dumneavoastra și cu modelele alese impreuna cu vanzatorul. Un producător ce face asta foarte probabil că va vinde un produs autentic.


“Ia autentică poate avea o calitate diferită în funcție de producător?”Absolut, și diferenta vine atât din calitatea materialelor folosite cat si a manufacturii. 

Materialele de calitate, fie ca vorbim de panza sau de ațe, vor asigura ca produsul nu își pierde calitățile în decursul anilor.

Manufactura este un element esențial pentru a avea un produs cu un croi ce va cade bine, cusături durabile și executate ireproșabil.


“Este greu de găsit produsul autentic”?

Din păcate este foarte greu. Putem să vă spunem că, în rarele ocazii în care am mers prin țară la targuri, care teoretic promovează ia autentică, am avut neplacuta surpriza ca de multe ori să fim singurul stand care vindea produse autentice. În cel mai fericit caz mai erau încă 1-2 batranele care vindeau și ele 2-3 ii făcute de ele în nopțile lungi la lumina lămpii după ce își terminau munca zilnică a campului.

În rest doar ie făcută de masini ce pretindea sa fie vanduta ca și un produs autentic. 

În ce privește site-urile, noi cel puțin nu am găsit alt site care sa vanda produse cu adevărat autentice și manufacturate.


Misiunea Hermina Heart 

Misiunea noastră este ca Hermina Heart să nu fie doar o marcă, ci sa devină un brand recunoscut promotor al autenticului, deoarece în aceasta invazie a falsului și impostoratului ne simțim ca o redută în lupta pentru tradiție, pentru istorie, pentru autentic, pentru dragostea de frumos. Fiți alături de noi în aceasta initiativă. Cumparand produsele noastre susțineți artiștii autohtoni și promovați arta tradițională.

www.herminaheart.ro/Ghid-achizitie-ii-autentice